Tafelmanieren over de hele wereld

Ieder continent en land heeft eigen smaken, gerechten en kruiden, maar ook de tafelmanieren kunnen flink verschillend zijn.
Zo is het in Nederland ’not done’ als je smakt of boeren laat aan tafel, maar in sommige culturen is het zelfs netjes. Je bord leeg eten of juist niet en eten met je linkerhand kan een ‘no go’ zijn.
 Daarom hier handige weetjes en tips, zodat je altijd netjes voor de dag komt, waar je je voeten ook onder de tafel schuift.

Handen 

Handen zijn heel belangrijk bij het verorberen van je maaltijd. Toch worden ze niet in iedere cultuur hetzelfde ingezet.
In Islamitische landen en India wordt de maaltijd met één hand, de rechterhand, gegeten. De linkerhand is namelijk voor toiletgebruik. Het wordt dan ook als onbeschoft en onhygiënisch gezien om je linkerhand ook voor heteten te gebruiken.
Ga je naar Brazilië, dan kun je maar beter met mes en vork eten. Daar wordt het als zeer onbehouwen gezien om met je handen te eten. Dat geldt niet alleen voor je warme maaltijd, maar ook voor je boterhammetje met pindakaas.
In westerse landen kan het gebruik van bestek en eten met de handen nogal verschillen. Meestal wordt de warme maaltijd gegeten met mes en vork, maar de boterhammen gaan er over het algemeen met de handen in!

Links of rechts?
Veel Nederlanders denken dat Amerikanen dezelfde tafelmanieren hebben als zij. 
Maar dat is niet helemaal waar.
Amerikanen snijden hun eten wel op dezelfde manier, maar als ze eenmaal gesneden hebben leggen ze het mes neer en nemen ze hun vork in de rechterhand. Daarnaast wordt de vork door Amerikanen vastgehouden zoals wij een lepel vasthouden, met de tanden naar boven.

Bestek

Wij vinden met mes en vork eten heel normaal. Toch doet men dit niet overal.
 In Thailand bijvoorbeeld is het erg onbeleefd om een vork in je mond te doen. Daarom brengen ze met een vork het eten op een lepel en die brengen ze dan weer naar hun mond. Daarnaast wordt het eten in Thailand van te voren in kleine stukjes gesneden. Wel zo makkelijk als je geen mes gebruikt.

Stokjes
In veel Aziatische landen, zoals China, Japan, Korea, Vietnam en Mongolië wordt met stokjes gegeten. Hier zijn wel regels voor.
In China en Japan mag je de stokjes nooit rechtop in je kom zetten. In zo’n geval denken ze namelijk aan een ceremoniële maaltijd, waarbij er offers worden gebracht aan de voorouders.
Stokjes zijn niet geschikt om te snijden, dus worden de ingrediënten voordat ze worden gekookt of gebakken eerst gesneden.
Daarnaast zijn ze alleen om te eten, gebruik ze dus niet om te wijzen of kommetjes mee te verschuiven én gebruik ze nooit op de kop.
Mocht je ooit in Japan gaan eten, kun je maar beter alles opeten tot de laatste rijstkorrel, want als je restjes overlaat moet je volgens de Japanners nodig wat aan je respect doen.

Slagveld 
Bij een goede maaltijd in China, moet het tafelkleed eruit zien als een slagveld. Botjes en graatjes neem je met je stokje netjes uit je mond, om die vervolgens op de vloer of op het tafelkleed te gooien.
En hier blijft het niet bij: slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, met je elleboog op tafel leunen, met volle mond praten. Alles wat hier in Nederland onacceptabel is, zien de Chinezen als respectvol.

Slurpen

Net als in China, is het in Japan toegestaan te slurpen. Het is zelfs zeer gemanierd als je je soep van de lepel slurpt.

Koffie
Een lege kop kan bij de Bedoeïenen voor misverstanden zorgen. 
Uit gastvrijheid blijven ze koffie schenken bij een leeg kopje. Heb je genoeg gehad na het zesde bakje? Schud dan eerst even met je kopje voordat je deze teruggeeft. Je geeft dan keurig aan dat je genoeg koffie hebt gehad, waarmee je voorkomt dat je straks helemaal staat te trillen van de cafeïne.

Leeg bord

Een leeg bord kan – net als een leeg kopje – verschillende betekenissen hebben. 
Zo is het in India en Japan belangrijk om je bord leeg te eten, zodat de kok – of diegene die jouw eten heeft gemaakt – weet dat je jouw maaltijd lekker vond. 
Maar in China is het juist onbeleefd om je bord helemaal leeg te eten, omdat je dan de indruk geeft dat je nog niet genoeg gegeten hebt.