Kamla’s surinaamse stamppot

In 1982 verhuisde de Hindoestaanse Kamla als 36-jarige met haar kinderen vanuit Suriname naar Nederland.
Het was in het begin behoorlijk wennen voor haar, niet alleen omdat Nederland heel anders is dan Suriname, maar ook omdat ze haar vertrouwde ingrediënten voor haar traditionele Surinaamse recepten niet of nauwelijks kon krijgen. Daarom moest zij vindingrijk zijn en heeft zij zelf een aantal ‘Hollandse gerechten’ met Surinaamse twist bedacht. 
Normaal gesproken kookt zij rijst bij haar gerechten, dus als zij deze stamppot met Surinaamse twist mét aardappelen maakt, is het een waar feestmaal. 
Daarom kookt zij ook altijd een grote hoeveelheid aardappelen. En.. die gaan ook altijd op!

Foto Lucette van den Berg

Recept voor 4 personen:

•     3 kilo kruimige aardappels
•     1 kilo winterpeen in schijfjes gesneden
•     4 bladeren paksoi
•     5 madam janette peper
•     1 blikje tomaten puree 70 gram
•     zout, naar smaak
•     room
•     
instant jus
•     250 gr Champignons in vieren gedeeld
1
•     theelepel knoflookpoeder
•     laurierblad 5 stuks
•     4 kip saucijzen

Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze in gezouten water.
Schil de winterwortel en snij het in schijfjes. Kook de wortel in een pan met water en een beetje zout.
Pureer de madam janette peper met de stamper in een vijzel, totdat dit een mooie puree is. Doe hier 1 theelepel knoflookpoeder (of 1 vers teentje knoflook) bij en voeg daarna een blikje tomatenpuree toe.
Mix het mengsel voorzichtig met de aardappelen, tot ze mooi zacht rood van kleur zijn, zonder dat de aardappels gepureerd worden.

Kook de spinazie met wat zout en voeg er een scheutje room aan toe.

Maak jus met jus saus, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als de jus klaar is, voeg de champignons, 1 theelepel knoflookpoeder en laurierblad toe en laat het een tijdje sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de gesneden bladeren paksoi toe.

Stamp 4 madam janetjes in de vijzel. Pureer ze. Dit dient als ‘sambal’ bij de maaltijd.

Schep alles afzonderlijk op het bord met de madam janette sambal ernaast.