Samira’s Couscous

Couscous is een echte Marokkaanse specialiteit. Het wordt gemaakt van grof gemalen durum tarwe. Couscous komt van het arabische ‘keskes’ wat uit twee delen bestaande kookpot betekent.
Couscous wordt met name voor speciale gelegenheden gekookt of als er visite komt. Omdat iedereen gezellig mee prikt uit één grote schaal, is het echt ‘community-food’.

Samira heeft dit recept geleerd van haar moeder. Toen zij nog in Marokko woonde hoefde zij niet te koken, omdat zij met een grote familie samenleefde, met allemaal vrouwen die samen kookten.
Toen zij met 18 jaar naar Nederland kwam moest zij leren koken. Zo ook deze couscous. Door samen met haar moeder te koken, leerde zij allerlei traditionele recepten, waaronder deze couscous
Toch heeft ze het recept een beetje aangepast aan de snelle tijd.
Samira’s moeder kookt de couscous 3 keer, en maar zoals je kunt lezen in het recept, kookt Samira de couscous 2 keer.

10 personen

•     1 kilo Lamsvlees met schenkel
•     4 winterwortels
•     300 gr pompoen
•     1 grote zoete aardappel
•     1 courgette
•     3 uien
•     2 tomaat
•     verse koriander
* 1 blik kikkererwten
•     olijfolie
•     zonnebloemolie
•     zwarte peper (naar smaak)
•     1 theelepel zoete paprikapoeder
•     1 theelepel gemalen gember
•     1 theelepel kurkuma
•     zout
•     2 bouillonblokjes (groente bouillon)
•     1 kg couscous

Doe de couscous in een schaal en was het in water. 
Dep het droog en meng het met wat zonnebloemolie. Laat de couscous een tijdje rusten.
Doe water in het onderste gedeelte van een stoompan en voeg de couscous in het opzetstuk van de stoompan. Laat de couscous 20 minuten stomen.
Haal de couscous eruit, doe er wat water bij. (hoe meer water, hoe zachter de couscous). 
Voeg wat zout toe.
Laat de couscous weer rusten.
 Herhaal het stomen nogmaals, maar dit keer 30 minuten. 
Nadat de 2e keer stomen, mag de couscous in een grote schaal worden gedaan.

Doe olijf olie in een hoge pan. 
Bak hierin de gesnipperde uitjes glazig.
Voeg het gewassen vlees bij de uitjes en voeg de kruiden toe.
Laat het vlees, ui en kruiden een tijdje sudderen.
Voeg na 10 minuten 2 liter water bij met de bouillonblokjes.
Laat alles 1,5 uur garen.
Voeg na 1,5 uur garen, de grof gesneden groenten toe aan het vlees-bouillon mengsel en laat het meekoken, tot de groente zacht is en vol smaak.

Verdeel de groenten en het vlees over de couscous. Voeg een gedeelte van de bouillon toe en bewaar serveer met een extra kommetje bouillon.

           

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *