Surinaams Gemberbier

Gemberbier is een typisch Surinaams drankje. 
Anders dan dat je bij de naam zou denken, is het geen alcoholische drank maar een limonade op basis van gember. 
Het is een heerlijk zoet drankje met een prettige nabrander van gember en kruidnagel.
Gemberbier is het allerlekkerst als je het ijskoud drinkt (het liefst natuurlijk met warm weer erbij).
In dit recept is ananas toegevoegd, wat meteen een heerlijke tropische smaak geeft.
Sommige Surinamers doen voor de extra ‘spice’ er ook nog madam Janette pepertjes in.

Benodigdheden voor 1,5 liter Surinaams gemberbier:

•     10 grote stukken (handpalmgrootte) verse gember
•     2 zakjes vanillesuiker
•     1 citroen
•     300 gram suiker
•     1 ananas
•     Een handvol kruidnagels (hoe meer kruidnagels hoe pittiger de gemberbier)
•     Een grote kom
•     Kan om de gemberbier in te doen
•     Staafmixer of blender

Bereidingswijze:
Was de gember en snij alle plekjes eraf. (Let op! De gember niet schillen!).
Leg de gember even in het water, om al het vuil eraf te spoelen. 
Snijd de gember in stukken en doe deze in de blender. Vul dit aan met 250 ml water en mix tot alle stukjes fijngemalen zijn. Doe de geblendeerde gember in een grote kom.
Kook 1,3 liter water en voeg dit toe aan de kom met gember.

Pers de citroen en voeg dit bij het gembermengsel. Voeg daarna 300 gram tafelsuiker, vanillesuiker en de kruidnagel toe.
Schil de ananas en snijdt in kleine blokjes. Blendeer de ananas en voeg aan het mengsel toe.

Laat het mengsel 1 nacht in de koelkast trekken.

Doe het gembermengsel door een zeef en vang het vocht op in een kan. Je kunt, als je het gemberbier te sterk van smaak vindt, het aanlengen met koolzuurwater.

Serveertip: Met ijsklontjes en een takje munt of zet het gemberbier voor serveren even een uurtje in de vriezer.