Fabiola’s La Bandera

Fabiola komt uit een Antilliaans gezin dat gek is op koken, is opgegroeid in de Vrijheidswijk. Volgens haar eigen zeggen een prachtige wijk, die haar jeugd gekleurd heeft vol mooie herinneringen.
En hoewel zij van haar moeder heel veel traditionele Antilliaanse recepten heeft geleerd, heeft zij voor dit receptenboek een Dominicaans recept gekookt.
Ze leerde van een vriend traditionele Dominicaanse recepten maken. Zo ook dit traditionele recept dat door alle Dominicanen, arm of rijk ,wordt gegeten. Het recept dat zij heeft gekookt heet eigenlijk ‘Arroz habichela y pollo’, maar wordt in de volksmond ‘La bandera’ genoemd. Dit verwijst naar de Dominicaanse vlag, waarbij verschillende kleuren zijn opgedeeld in vlakjes. 
De Bandera van Fabiola is volgens traditioneel recept, maar met haar eigen ‘twist’.

Recept voor 4 personen:

• 600 gram drumsticks
• Rijst
• Hollandse bruine bonen uit blik
• 1 rode paprika
• 1 ui
• Komkommer
• Sla
• Blik knakworst
• 3 eetlepels seasoning kruiden (knoflook, ui, zout)
• 2 theelepels laos
• 2 theelepels cayennepeper
• 2 theelepels komijnzaad
• 2 theelepels Aromat
• 2 eetlepels ketjap manis
• Tomatenpuree

Was het vlees met natuurazijn, zout en limoen.

Maak een marinade sausje van de kruiden, Aromat en ketjap. 
Marineer de drumsticks in de marinade en laat dit +/- 30 staan. Bak de kip mooi bruin in een mix van kokosolie, zonnebloemolie en amandelolie. 

Kook de rijst met een beetje zout en een klein scheutje zonnebloemolie.

Snipper het uitje en snij de paprika in kleine blokjes. Bak ui en paprika samen in een pannetje. Snij de knakworstjes in plakjes. Voeg dit aan de ui en paprika toe.
 Voeg 1 theelepel Laos, Cayennepeper, Komijnzaad en Aromat toe.
Voeg daarna 2 theelepels seasoning kruiden en 2 theelepels ketjap toe.
Roer alles goed. Laat alles 3 minuten samen garen.
Voeg de uitgelekte bonen toe. Laat het geheel 5 minuten sudderen.
Voeg 100 ml water en 2 theelepels tomatenpuree toe.
Laat alles 10-15 minuten sudderen tot de saus indikt.

Snij de ijsbergsla en snij de komkommer in dunne plakjes.

Serveren op een bord: alles apart van elkaar. Over sla en komkommer een beetje seasoning kruiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *