Huisgemaakt Marokkaans brood

Brood is erg belangrijk in de Marokkaanse keuken, omdat je eigenlijk bijna bij elk gerecht wel brood eet. Brood vervangt als het ware de mes en vork, zodat je lekker kunt soppen in de saus van het gerecht. In de Marokkaanse keuken bestaan er heel veel verschillende broodvarianten.
Hier vind je een recept voor Khobz (betekent brood). Het is een eenvoudig maar heel populair recept uit de Marokkaanse keuken.

Ingrediënten:
•     750 gr bloem
•     250 gr griesmeel (smida moyen)
•     4 gr (verse) gist
•     1/2 eetlepel zout
•     1 ei
•     4 eetlepels zonnebloemolie
•     500 ml lauw water

Bereidingswijze:
Meng de bloem met de griesmeel. Maak een kuiltje in het midden en leg er de gist in. Schenk wat lauwwarm water op de gist en los hem een beetje op. Sprenkel de olie over de bloem en strooi het zout erover. Let op dat er geen zout bij de gist komt (dit verstoort het gistingsproces).
Meng de bloem beetje bij beetje door het gistmengsel en voeg al knedend het overige lauwwarme water toe. Let op dat het deeg niet te plakkerig wordt.
Kneed in circa 20 minuten tot een soepel en zacht deeg.
Verdeel het deeg in 2 porties en laat het afgedekt met een dubbelgevouwen tafellaken of theedoeken op een tochtvrije, warme plek rijzen en verdubbelen qua volume. Dit duurt circa 1,5 uur.

Bestuif je aanrecht met bloem (je kunt het brood al op de bakplaat doen). Leg een portie gerezen deeg op je aanrecht en druk het met bebloemde handen plat tot een rond brood van circa 3 centimeter dik. Herhaal met het andere gedeelte van het deeg.
Laat de broden afgedekt met een tafellaken of theedoeken nogmaals circa 30 minuten op een tochtvrije, warme plek rusten en licht rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Prik met je vinger een stoomgaatje in het midden van de broden, als een soort naveltje, en prik ze enkele keren in met een vork. Klop het ei los in een kom en strijk de broden lichtjes in. Bak ze één voor één in circa 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.