Beppe taart

Beppe taart (bakketaart)

Dit recept voor Bakketaart is een typisch Fries recept en wordt gemaakt met custard en beschuit. ‘Bak’ is fries voor beschuit, vandaar de naam ‘Bakketaart’. Naast deze naam, is de taart ook bekend als ’oorlogstaart’, omdat de taart in de oorlog veel werd gemaakt, vanwege de nog in de oorlog beschikbare ingrediënten. 
Ook de moeder van beppe Sjoukje maakte deze taart in oorlogstijd met verjaardagen en feesten. Joyce’s beppe Sjoukje veranderde dit recept en gebruikt eierkoeken in plaats van beschuiten. 
Beppe Sjoukje heeft de taart van haar moeder geleerd en heeft het zelf ook veel gebakken voor haar kinderen en kleinkinderen. Speciaal voor dit project leert beppe Sjoukje het haar kleindochter Joyce. Tip: Je kunt de beschuiten ook vervangen door eierkoeken.

•     1 pak beschuiten
•     1 pak theebiscuit
•     1 liter melk
•     65 gram custard
•     65 gram suiker
•     Pot Aardbeienjam

De melk koken in een pannetje. 
Meng de custard en de suiker in een kom. Doe er zes eetlepels warme melk bij. Mix dit goed met een garde, totdat er geen klontjes meer in zitten.

Verdeel de beschuiten over de bodem van de springvorm. Probeer hierbij de bodem zoveel mogelijk te bedekken. Besprenkel de beschuiten met melk, zodat ze wat zachter worden.

Meng het custard mengsel met de warme melk. Laat dit drie minuten koken. Blijf goed roeren!

Verdeel de helft van het custard mengsel over de beschuiten.
 Doe de biscuitjes over de custard. De custard moet goed bedekt zijn.
Doe daarna de andere helft van de custard over de biscuitjes en verdeel het goed. Doe hierover de andere helft van de biscuitjes.

Verwarm de jam, zodat deze ietwat vloeibaar wordt. Verdeel de jam over het mengsel.
Laat de taart afkoelen. Zet het daarna een nacht in de koelkast, zodat de custard goed stijf wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *