Beppe taart

Beppe taart (bakketaart). Dit recept voor Bakketaart is een typisch Fries recept en wordt gemaakt met custard en beschuit. ‘Bak’ is fries voor beschuit, vandaar de naam ‘Bakketaart’. Naast deze naam, is de taart ook bekend als ’oorlogstaart’, omdat de taart in de oorlog veel werd gemaakt, vanwege de nog in de oorlog beschikbare ingrediënten. Ook de moeder van beppe Sjoukje maakte deze taart in oorlogstijd met verjaardagen en feesten. Joyce’s beppe Sjoukje veranderde dit recept en gebruikt eierkoeken in plaats van beschuiten. Beppe Sjoukje heeft de taart van haar moeder geleerd en heeft het zelf ook veel gebakken voor haar kinderen en kleinkinderen. Speciaal voor dit project leert beppe Sjoukje het haar kleindochter Joyce. Tip: Je kunt de beschuiten ook vervangen door eierkoeken.

•     1 pak beschuiten
•     1 pak theebiscuit
•     1 liter melk
•     65 gram custard
•     65 gram suiker
•     Pot Aardbeienjam

De melk koken in een pannetje. Meng de custard en de suiker in een kom. Doe er zes eetlepels warme melk bij. Mix dit goed met een garde, totdat er geen klontjes meer in zitten.

Verdeel de beschuiten over de bodem van de springvorm. Probeer hierbij de bodem zoveel mogelijk te bedekken. Besprenkel de beschuiten met melk, zodat ze wat zachter worden.

Meng het custard mengsel met de warme melk. Laat dit drie minuten koken. Blijf goed roeren!

Verdeel de helft van het custard mengsel over de beschuiten.
 Doe de biscuitjes over de custard. De custard moet goed bedekt zijn.
Doe daarna de andere helft van de custard over de biscuitjes en verdeel het goed. Doe hierover de andere helft van de biscuitjes.

Verwarm de jam, zodat deze ietwat vloeibaar wordt. Verdeel de jam over het mengsel.
Laat de taart afkoelen. Zet het daarna een nacht in de koelkast, zodat de custard goed stijf wordt.

5 antwoorden op “Beppe taart”

  1. Wat leuk dat jullie ook Oorlogstaart maken, mijn moeder maakte deze ook in de Oorlog.
    Die waren met 23 mensen op een evacuatieadres en als er een jarig was maakte mijn moeder ook zo’n taart.
    En nu maak ik hem regelmatig zelf, want hier zijn ze er verzot op!
    Ik denk dat deze taart in het hele land wel gemaakt werd, want wij wonen in Gelderland!
    http://inhetopkamertje.blogspot.com/2012/05/oorlogstaart.html?m=0

    Hartelijken groeten,
    Betsie!

  2. Wij maken het ook wel (ook Friesland), ik kreeg het recept via de oerbeppe van mijn zoon. Ik vervang de biscuitjes soms door lange vingers en in ons recept wordt geen jam gebruikt maar een laagje slagroom bovenop, ook heerlijk. Leuk dat het bij jullie ook nog steeds gemaakt wordt! Ik heb er ooit ook over geblogt toevallig: http://huize-theemuts.blogspot.com/ bakketaart. Ik maak het vandaag weer.

  3. Wat leuk bij ons in Amsterdam is het ook de favoriete taart, mijn Friese moeder maakt deze nog steeds. Recept van mijn Friese Beppe van moeder op dochter en nu de kleindochters.
    Altijd met beschuit, mariakoekjes, custard, jam met een toefje slagroom smullen maar!

  4. Ik ben op zoek naar een recept wat hier op lijkt.
    Maar dan met appelmoes.
    En volgens zaten er ook nog lange vingers in.
    Beschuit,custard en jam
    Weet iemand het recept van deze variant?

  5. Geweldig, dit is de echte! Oorlogsgebak
    Onze Omi maakte deze en nog steeds bij verjaardagen is de ‘beschutetoart’ verweg de favoriet . Beschuiten goed weken in lauwe melk.
    Ook in Amsterdam maak ik de bakketaart en een ieders steeds weer aangenaam verrast, dit naast het feit dat je zelf iets doet.
    Hulde aan de bakketaart !

    Roelof de Vries

Reacties zijn gesloten.