Elena’s borch

Elena, is geboren Rusland. Iedere zomer ging zij naar haar oma in Kishenev (Moldavië) van wie zij heeft leren koken. Ook deze traditionele borch (borsjt). 
Voor Elena’s oma was het erg belangrijk dat een meisje goed kan koken.
Ze zei altijd: “De weg naar het hart van een man, is via lekkere borch”.

Borsjt is een typisch Russisch recept, dat met name in de herfst en winter wordt gegeten, omdat je bieten, kool, winterwortels en aardappels makkelijk kunt bewaren in de kelder. De peterselie en dille wordt in Rusland gepekeld. Dit geeft aan de borsjt extra hartige smaak. Daarnaast staat de groene kleur smakelijk bij de warm-rode borsjt.

4-5 personen

•     3 stukken ossenstaart (500 gram)
•     rundvlees poulet (300 gram)
•     3 winterwortels
•     3 grote bieten met schil
•     1 witte kool
•     3 uien
•     4 grote aardappelen
• klontje boter of zonnebloemolie
•     2 eetlepels natuurazijn
•     peterselie
•     dille
•     creme fraiche
•     zwarte peper
•     zout
•     laurierblad


Bereidingswijze:

Doe 3 liter water in een pan, met wat zout. Kook hierin de stukken ossenstaart. Laat dit 2 uren trekken.
Doe na 1,5 uur de aardappelen in de bouillon. Laat ze meekoken.
 Zet het vuur na 2 uur uit en laat de smaken trekken.

Rasp de wortel en biet. Snij de kool (fijn) en snipper de uitjes. Fruit de uitjes in boter bak daarna 1 minuut de geraspte wortel mee.

Doe de rauwe gesneden groenten en de uitjes en geraspte wortel en de laurierbladen in het bouillon. Laat dit even trekken.
Voeg 2 eetlepels appelazijn toe (voor de rode kleur van de borsjt).

Eten zodra de borsjt is afgekoeld.

  Opdienen met creme fraiche en gesneden dille.