Vegetarische ‘Vrijheids’ dim sum

Dim sum komt uit de Kantonese keuken (China) en wordt bereid als kleine hapklare porties in kleine ‘stoommandjes’ of op kleine schaaltjes. Dim sum gerechten worden meestal geserveerd met jasmijn thee en vormen een volledige theebrunch. In Kantonese theehuizen worden karren met dim sum rondgereden, zodat de restaurantgasten kunnen bestellen zonder hun zitplaatsen te verlaten. De Kantonese traditie van eindeloze kopjes thee en dim sum wordt ook wel yum cha genoemd, wat ‘kantine’ betekent in het Kantonees. Dim sum kun je in verschillende manieren bereiden, met varkensvlees of garnalenpasta. 
Speciaal voor dit project is er een vegetarische dim sum gemaakt, dus zonder vlees, maar wel met een traditionele Kantonese smaak.

Benodigdheden:

•     2 kopjes keten rijst (kleefrijst)
•     
5 shiitake champignons
•     lente ui
•     halve ui gesnipperd
•     2 teentjes knoflook
•     1 stengel bleekselderij
•     Handvol groene erwten
•     1 wortel geraspt
•     lichte sojasaus (1 eetlepel)
•     donkere sojasaus (1 theelepel)
•     oestersaus (1 theelepel)
•     sesamsaus (1 theelepel)
•     droge witte wijn (1 eetlepel)
zwarte peper
•     wonton bladen

Rijst overgieten met heet water en 2 uur in het water laten wellen.
Na 2 uur de rijst afgieten en plat maken op een bord en 20 minuten stomen. Laat daarna de rijst rusten.

Shiitake champignons, lente ui, gesnipperde ui, bleekselderij, knoflook en wortel op smaak brengen met de sojasaus, oestersaus, sesamsaus en witte wijn. Doe daarna de doperwten erbij.

Meng het groenten mengsel met de rijst, totdat het mooi gemengd is en de rijst bruin is van kleur.

Leg de wontonbladen uit en leg er het groente/ rijst mengsel op. Doe dit in een stoommandje. 
Laat 20 minuten stomen.

Tip: om plakken te voorkomen, leg groentebladen of speciale stoombladen op de bodem van het stoommandje.