Johnny cakes zijn kleine, gefrituurde broodjes van soda-deeg.
Doordat ze geen gist bevatten zijn ze in korte tijd te maken. Ze zijn ideaal om mee te nemen, omdat ze door de olie lekker lang vers blijven. Je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt…
De Johnny Cakes komen van oorsprong uit Trinidad & Tobago, maar worden ook veel gegeten op de Antillen. Voor dit project heeft Fabiola, die zelf van Antilliaanse afkomst is en dit met haar tante altijd at aan Joyce geleerd dit recept te maken. Joyce leerde Johnny cake eten op Jamaica.
ingrediënten:
• 500 gram tarwebloem
• 2-3 eetlepels boter
• 1 eetlepel zout
• 1 eetlepel suiker
• 100 ml melk
• 100 ml water
• 1 zakje bakpoeder
• 600 a 700 ml zonnebloemolie
• plakjes kaas of andere vulling (naar smaak)
werkwijze:
Doe de bloem in een kom en meng dit met het zakje bakpoeder.
Mix in een andere kom melk, 100 ml water, zout en suiker. Mix dit goed.
Smelt de boter in een pan (niet bruin laten worden!).
Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
Giet daar de mix van melk en water in. Giet daaroverheen de gesmolten boter.
Kneed dit alles tot een mooi glad beslag. (Kijk uit dat je het niet te lang kneed, anders wordt het brood later stijf).
Laat het beslag 20 – 30 minuten rijzen in de kom, met een schone theedoek eroverheen.
Haal een klein stukje van het deeg. Leg het op een schoon aanrecht en rol het uit tot een plakje met de dikte van +/- 1 cm.
Verhit de zonnebloemolie in een pan. Doe het stukje uitgerolde deeg in de hete zonnebloemolie en bak tot deze goudbruin van kleur is.
Doe dit vervolgens eveneens met de rest van het deeg.
Serveren met kaas, ham, salami, jam of Nutella (naar smaak)